Chriss The Swiss

1 t. 30 min.
Chriss The Swiss
Chris the Swiss er en historie om en ung sveitsisk journalist som gikk seg vill i en mørk og brutal verden.

Kroatia, syvende januar 1992. Beleiringen av Vukovar av den Yugoslaviske hæren har begynt, allerede flere måneder tidligere, som er del av en fryktelig krig. På morgenkvisten 30 kilometer fra Vukovar blir liket til den 27-år-gamle Sveitsiske journalisten Christian Würtenberg funnet. Hans livløve kropp bærer uniformen til en internasjonal leiesoldatgruppe. I følge obduksjonen ble Würtenberg kvalt til døde. Faktisk ble Chris medlem av PIV (First Platoon of International Volunteers) bare noen uker tidligere. Den paramilitære gruppen tidligere grunnlagt av Eduardo Rózsa-Flores, kalt «Chico». PIV hadde ansvar for å «rense» den serbiske befolkningen i grenseområdene til Serbia.

20 år senere begir Chris’ kusine, regissør Anja Kofmel, seg ut på en jakt etter ledetråder. Hun begynner ved hans dødsdag og med Chris’ dagbok som guide sporer hun hans siste steg. Hennes modige undersøkelse leder til Chris’ familiemedlemmer og samtidsvitner som hans journalistkamerater, leiemordere fra PIV og til og med ex-terroristen «Carlos, Sjakalen», alle personligheter som var dypt involverte i krigen.

Hvordan regissøren selv forestiller seg hvordan historien utspilte seg, og hennes barndomsminner. er fortalt gjennom animerte sekvenser som gir filmen poetisk dimensjon. I tillegg er det sekvenser og intervjuer fra nåtiden og et stort arkivmateriale som dokumenterer den journalistiske siden av historien. Filmen går fra et barns blikk, til en mer sofistikert og kritisk undersøkelse fra den voksne regissøren om hva som faktisk skjedde.

Filmen som vant hovedprisen ved festivalen War on Screen i Frankrike i fjor, var også avslutningsfilm på Movies on War i Elverum sist høst. Festivalsjefen for Movies on War - Øystein Egge – vil i forkant av filmen både presentere festivalen sin - og prisvinneren; fantastiske Chris the Swiss.

Regi:
Anja Kofmel
Språk:
spansk/engelsk/tysk
Spilletid:
1 t. 30 min.
Nasjonalitet:
Sveits